• Meest gestelde vragen aan de makelaar

Meest gestelde vragen aan de makelaar

1. Wanneer ben ik in onderhandeling over een woning?

U bent in onderhandeling zodra de verkopende partij op uw bod reageert met een tegenbod. Dit betekent dus dat u nog niet in onderhandeling bent als de verkopende partij nog over uw bod moet overleggen.

2. Mag een makelaar doorgaan met bezichtigingen als er al onderhandeld wordt?

Ja, dat mag. Het is voor de verkopende partij op die manier mogelijk om erachter te komen of er meer belangstelling voor de woning is. Een onderhandeling betekent namelijk niet meteen dat de woning ook verkocht wordt. Het is ook toegestaan om met meerdere partijen tegelijk in onderhandeling te gaan. Dit moet echter wel duidelijk aangegeven worden door een NVM-makelaar. Hij zal dan zeggen dat de woning ‘onder bod’ is. Dit houdt in dat u wel een bod mag doen, maar dat de makelaar pas met u in onderhandeling gaat wanneer de onderhandeling met de eerste geïnteresseerde beëindigd is.

3. Moet de verkoper de woning aan mij verkopen als ik de vraagprijs biedt?

Nee. De vraagprijs wordt gezien als een uitnodiging tot het doen van een bod. De verkoper mag altijd beslissen om uw bod niet te aanvaarden of een tegenbod doen.

4. Kan de vraagprijs verhoogd worden tijdens de onderhandelingen?

Ja, de verkoper mag tijdens de onderhandelingen de vraagprijs verhogen of verlagen. Het is aan de andere kant ook mogelijk om uw bod aan te passen.

5. Hoe komt de koop uiteindelijk tot stand?

Als de verkoper en de koper van de woningen overeenstemming hebben bereikt over de belangrijkste zaken, legt de verkoopmakelaar alles vast in een koopakte. Het gaat dan bijvoorbeeld om de prijs, de opleverdatum en de ontbindende voorwaarden. Als de koopakte getekend is treedt de wettelijke bedenktijd van drie dagen in werking voor de koper. Ziet u niet af van de koop, dan zijn de financiën rond zal op de afgesproken opleveringsdatum de overdracht plaatsvinden bij de notaris.

6. Mag een NVM-makelaar tijdens de onderhandeling het systeem van de verkoop wijzigen?

Ja, dat mag. Als er bijvoorbeeld heel veel belangstellenden zijn die de vraagprijs bieden, dan is het erg lastig om te beslissen aan wie het huis verkocht moet worden. In dat geval kunnen de lopende onderhandelingen afgebroken worden en kan de verkoper besluiten de biedprocedure te wijzigen. Voordat het systeem gewijzigd mag worden, moet de makelaar uiteraard wel eerst de gedane toezeggingen nakomen.

7. Mag een NVM-makelaar een extreem hoge prijs voor een woning vragen?

De verkoper bepaalt de prijs van de woning in overleg met de NVM-makelaar. De koper kan onderhandelen over de prijs, maar de verkoper beslist.

8. Wat is een optie?

Een optie betekent in juridische zin dat een partij de keuze heeft om door een eenzijdige verklaring een koopovereenkomst met een andere partij te sluiten. In dat geval zijn beide partijen het eens over de voorwaarden van de koop, maar de koper kan bijvoorbeeld nog een week bedenktijd krijgen. Bij de koop van een bestaande woning is het doen van een optie niet gebruikelijk. Wanneer het een nieuwbouwwoning betreft gebeurt dit wel.

Het doen van een optie heeft ook nog een andere betekenis. Het is dan een bepaalde toezeggingen die een verkoopmakelaar kan doen aan een potentiële koper tijdens het onderhandelingsproces. De koper mag dan bijvoorbeeld een paar dagen nadenken over een bod, terwijl de makelaar niet met een andere partij in onderhandeling gaat. Deze tijd kan bijvoorbeeld gebruikt worden om inzicht te krijgen in de financiering. U heeft niet altijd recht op een optie: of het doen van een optie mogelijk is wordt beslist door de verkoper en de verkoopmakelaar.

9. Moet een makelaar las eerste met mij in onderhandeling gaan als ik de eerste ben die een bod doet?

Nee. De verkoopmakelaar bepaalt samen met de verkoper hoe de verkoopprocedure verloopt. Wanneer u serieus belangstelling heeft, vraag dan aan de makelaar wat uw positie is.

10. Is de makelaarscourtage inbegrepen bij de ‘kosten koper’?

Nee. Onder ‘kosten koper’ vallen de kosten die de overheid koppelt aan de overdracht van een woning. Het gaat hierbij om de overdrachtsbelasting, de notariskosten voor het opmaken van de leveringsakte en de kosten voor het inschrijven daarvan in de registers.

Voor meer informatie over het kopen van een huis kunt u kijken op onze aankoopmakelaar pagina. Heeft u vragen die hier niet besproken worden? Dan kunt u natuurlijk ook contact met ons opnemen.

11. Wanneer betaal ik mijn makelaar?
Antwoord op deze vraag is te vinden op deze pagina.

12. Wanneer schakel ik een makelaar in?
Antwoord op deze vraag is te vinden op deze pagina.


VERKOOPGESPREK
Zoek je een makelaar voor de verkoop van jouw woning?

JA GRAAG !

AANKOOPGESPREK
Zoek je een aankoopmakelaar of wil je vrijblijvend kennis maken bij ons op kantoor?

JA GRAAG !

Neem contact op

030 - 2100401
info@rvlmakelaars.nl

Prins Hendriklaan 44
3583 EN UTRECHT

Naar contact
Kies je makelaar
NIELS VAN LEUSDEN
NIELS VAN LEUSDEN

06-48331675

Bekijk alle makelaars

Contact
ADRES KANTOOR UTRECHT
  • Prins Hendriklaan 44
  • 3583 EN UTRECHT